joboche1
joboche1
joboche1

佔中_本身喺犯法1

2014/11/28 09:39:49 網誌分類: 齋_TALK_廣東話
28 Nov

從另一個角度睇, 佔中喺羊群心態下嘅催生物! 大部份大中小學生未必知道佔中真正背後目的喺乜嘢! 喺過去兩個月期間, 筆者從唔同環境聽到學生提到佔中, 個個都表現得好興奮, 有啲仲以為參加嘉年華會玩一陣間啫, 點知一玩就玩咗兩個月. 呢段時間之內, 班學生有冇依時上堂? 有冇做好功課溫好啲書? 有冇足夠精神應付考試?

 

佔中入面, 除咗所謂大學生聲稱自己有獨立思考能力之外, 一班中小學生又有冇大學生同等思考能力? 大學生可以預咗唔畢業, 甚至因為佔中犯法而被拉之後留有案底永不翻身, 一班中小學生有冇大學生呢種魄力? 大學生聽信佔中三位龜縮發起人嘅謬論起而犯法, 最低限度時至今日唔見佢地有任何承擔, 只推講會自首仍未有時間表?

 

呢種自說自話推全港學生入火坑嘅教育敗類, 將一面倒嘅負面訊息移植到下一代心靈深處, 令佢哋是非不分黑白顛倒, 將批判思維發揮到淋漓盡致, 令香港未來三十年以至到一百年, 市民完全生活在批判世界. 對於事實真相充耳不聞, 只知道凡違逆我心意嘅人就喺敵人, 就要接受批判. 同當年文革一班紅衛兵嘅作風又有乜唔同之處?

 

孔子話: 博學, 審問, 慎思, 明辨, 篤行! 睇今次佔中行動入面嘅人, 包括佔中三子發起人在內, 冇一個有呢五樣工夫就出嚟話要爭取呢樣爭取嗰樣! 如果, 有一個人能夠有呢五樣工夫, 佔中效果就唔會喺一盤散沙. 佔中嘅作風有己冇人, 以私人理由為佔中而佔中, 未有思前想後; 未有應變善後; 未有推己及人; 咁樣佔中成功冇天理!

回應 (0)
我要發表
user

最新回應

萬大有商量
萬大有商量 2020/07/24
@joboche1...

對的對的, 父母的愛 可以令弱者變成強者。

我在加拿大 認識一個朋友, 他是北京 石景山鋼鐵廠 的廠長 ,服務20年有機會嚟香港,但是當時的黨委書記扣留他一個女兒在北京, 說要保證他出外不會亂說傷害國家的名譽。

他這個人非常膽小,但居然能夠擊力抗爭,對黨委書記說,他犯了錯誤鄧小平說,華僑來去自由, 結果他成功了, 70年代的家移民來到香港,並且得到親戚的照顧 在hong Kong Book centre工作 他的故事令人很感動。

三年前這位廠長在加拿大走了, 由於他的事蹟 是一部歷史。 當時北京文化大革命紅衛兵怎樣進場 ,他來香港的移民生活 ,很值得記下來,我勸他在頭條開了網址 ,他有三個筆名,寫了幾十篇文章,篇篇都是歷史紀錄。

joboche1
joboche1 2020/07/07
@萬大有商量...

父愛如日光,母愛如月光,友愛如星光!所以,父母在堂,身安體健,喺仔女嘅福氣!

萬大有商量
萬大有商量 2020/07/07

誰言寸草心,報得三春暉。 大概 如是 {#icono_6}