joboche1
joboche1
joboche1

佔中發起人罪不容誅1

2014/11/30 09:35:20 網誌分類: 齋_TALK_廣東話
30 Nov

港府錯在唔應該比佔中第一日就可以成立, 間接成咗氣候. 如果港府夠果斷, 可以將反政府人仕驅逐出境; 可以用近乎英美曾用嘅武力清場. 港府一直搵藉口掩飾無能; 同時提供機會比佔中成為氣候. 無論今日點做, 港府都衰硬. 領導班子咁無能懦弱, 處事優柔寡斷, 未能夠採取即時措施實行[治亂世, 用重刑]呢個金科玉律.

 

法律嘅建立, 喺比全體官民一致守護, 而唔喺藐視同踐踏; 法律嘅發揮, 喺用嚟平衡同拉近國家以及社會不同層面嘅差距. 港府嘅表態一味姑息養奸, 令到佔中無限期延續; 令民生受到近百年嘅苦難. 如果港府企得硬, 可以因應大學生佔中而畢唔到業之後, 拒絕佢哋重讀. 既然佢哋願意犯法同犧牲唔畢業, 全國大把人才可供選擇.

 

佔中嘅立場本身就喺犯法! 港府願意比空間大中小學生作出訴求, 都唔可以無了期咁樣做法, 對全港打工仔唔公平; 對真心讀書嘅學生唔公平; 對已故或健在嘅老一輩唔公平. 尤其係過去幾十年對香港成個社會付出過一生血與汗嘅老一輩, 佢哋打落嘅東方之珠江山就咁敗喺佔中大中小學生手上咩? 港府呀港府, 幾時至果敢果斷呢?

 

佔中發展到恐嚇警方番轉頭, 唔通又喺得到呢班大中小學生嘅同意? 如果不幸講中, 香港好快會番番六十年代宵禁, 中央有可能下命令駐港解放軍進行圍剿清場. 不過, 下達呢個命令之前, 有可能先知會其他超級大國, 同時重申點樣解決香港佔中一事喺內政, 外國國家無權亦無能更無必要干予! 佔中三條茂李發起人真喺罪不容誅.

回應 (0)
我要發表
user

最新回應

萬大有商量
萬大有商量 2020/07/24
@joboche1...

對的對的, 父母的愛 可以令弱者變成強者。

我在加拿大 認識一個朋友, 他是北京 石景山鋼鐵廠 的廠長 ,服務20年有機會嚟香港,但是當時的黨委書記扣留他一個女兒在北京, 說要保證他出外不會亂說傷害國家的名譽。

他這個人非常膽小,但居然能夠擊力抗爭,對黨委書記說,他犯了錯誤鄧小平說,華僑來去自由, 結果他成功了, 70年代的家移民來到香港,並且得到親戚的照顧 在hong Kong Book centre工作 他的故事令人很感動。

三年前這位廠長在加拿大走了, 由於他的事蹟 是一部歷史。 當時北京文化大革命紅衛兵怎樣進場 ,他來香港的移民生活 ,很值得記下來,我勸他在頭條開了網址 ,他有三個筆名,寫了幾十篇文章,篇篇都是歷史紀錄。

joboche1
joboche1 2020/07/07
@萬大有商量...

父愛如日光,母愛如月光,友愛如星光!所以,父母在堂,身安體健,喺仔女嘅福氣!

萬大有商量
萬大有商量 2020/07/07

誰言寸草心,報得三春暉。 大概 如是 {#icono_6}