過得今屆,都過唔倒下一屆!

2018/05/08 06:58:05 網誌分類: 政治
08 May

爆出強搶女官員手機醜聞的民主黨立法會議員許智峯,現正面臨警方、立法會及民主黨內部的三重調查,有該黨中人直言,即使許最終能避過刑事檢控、立法會彈劾及黨內紀律處分,保住現有議席及黨籍,到二○二○年立法會換屆選舉時,亦極可能不獲黨支持角逐連任,以免拖累黨友或整個民主派的選情,「醫番都嘥米飯」(計我話:真係入倒罪先講啦!大家都知啦:依家「律正處」做嘢斷估嘅啫)。據悉該黨正醞釀一男兩女的Plan B(後備)人選,可隨時頂替許智峯出戰香港島直選。(如果佢響新界東,咁就冇問題啦!基本上係選民嘅問題:果區鍾意啲傻夾癲嘅嘢架。)

 

許智峯言行激進,一向與走溫和路線的民主黨主流派格格不入(所以咪應該去新界東,入姓「犯」果個馬房囉),加上黨內人緣欠佳,若非原獲主流派力捧的「南區三鴿」區諾軒、羅健熙及柴文瀚,先後因不同原因放棄參加二○一六年立法會選舉,許根本無機會進身立法會。

 

現在區諾軒已退黨,柴文瀚亦表明無意參選,餘下的羅健熙即變成取代許智峯的Plan B首選。不過,亦有該黨中人認為羅健熙近年表現只屬平平,加上他與來屆的競選對手區諾軒票源過分重疊,主張換人參選,最好就換個女將,以減少「峯搶手機」事件的影響。(你估「白鴿黨」內啲女人少嘢呀?話唔定演變成搶男人手機都未定。)

 

其中一位女Plan B人選,是剛勝出中西區區議會東華選區補選的伍凱欣,她在地區有一定支持,且獲黨內主流派及其他中西區元老支持。

 

 

另一人選是已故前立法局議員吳明欽的女兒吳思諾,她早已獲黨內主流派力撐,希望可繼承父業進身立法會。該黨原意是派吳思諾循九龍西出戰,惟該區已有另一第二梯隊成員、深水埗區議員袁海文「排緊隊」參選,若吳可轉往香港島經營,便能避免九西支部爆發爭位戰。

回應 (0)
我要發表
user

最新回應

立 冬
立 冬 2018/06/13

新版都有好處的, 至少用手機來睇會較以前方便.  你休息夠了再回來啦!   {#iconb_21}

VanYYY
VanYYY 2018/05/24
@域 流亦詩...

雖然我封舉,有空仍會拜讀你的大作!

KING.
KING. 2018/05/19

都要改啦, 以前頭條blog都唔係mobile reponsive web. 而家改左,你有冇發覺冇以前咁棘.

域 流亦詩
域 流亦詩 2018/05/18

祝你身體健康、愉快。它朝有機會再在博海相見!