域 流亦詩
域 流亦詩
域 流亦詩

如此預言家

2018/07/10 13:16:31 網誌分類: 講古
10 Jul

吹水懶抹嘴

求其兼亂𢵌

老點少年人

話後去收水

 

前晚在榕樹頭講壇聽銷預言評論阿紅跟阿花嘅擂台戰前恩後果。據銷預言估計決定呢場仗嘅勝負不止在於人強、更多嘅係誰的兵器殺傷力更大。銷預言話、阿花手持嘅兵器係一柄大關刀、而阿紅拿嘅係一枚木棍、顯而易見係大關刀殺傷力大得多。銷預言話、阿紅雖然睇落孔武冇力、但只係裝出來嚇人的。而然、阿花身懷嘅絕技才是真才實學。除非阿花手下留情、否則阿紅必死無疑。銷預言解釋、當年阿花為着借助阿紅之力去牽制阿蘇、便將阿紅從貧民窟拉到富庶世界裡面去。阿花希望阿紅得到好處之後就會心懷感激、從此以花家為榜樣重新做個好人。殊不知阿紅發達之後唔止自恃財雄勢大欺壓街坊鄰里、仲要搞民族復興。銷預言忽然滿面陰氣地問、如果英吉劣、得乳豬、西崩牙、盤桃牙、耳帶脷、架仔等、個個前侵略者嘅家族都搞復興、這個世界還得了嗎?就係咁、阿花才被迫出手去教訓阿紅喎!

 

各位街坊、唔知你有冇覺得銷預言所講嘅話似曾聽過嘅呢?冇錯嘞、就係跟去年尊貴豬八萬在議事堂所講嘅一番(誣蔑紅家在南海欺壓弱小族群)言論非當相似。嗱、無論你喜歡不喜歡阿紅都好、銷預言以殖民主義侵略者去跟他相提並論是否合當、相信大家心中有數。畢竟阿紅今次是為着維護龍族整體利益而跟阿花拼命、身為龍的傳人就算不支持、亦不應該歪曲事實唱衰晒吖嘛!阿花當日幫阿紅、等同今日利用安南仔之力牽制龍族一樣、純粹從花家利益出發。實際上只係一場交易、完全沒有半分仁義或感情可言。更重要嘅係、今次係阿花主動拉阿紅上擂台比武的、仲話明先打阿紅三拳唔准還手、否則就會出動大關刀狂斬阿紅。試問世間上那有不准還手嘅擂台決戰嘅呢?呢啲唔係打擂台、而係要擺阿紅上台當眾羞辱至係。所謂欲加諸罪何患無詞、只係點都想唔到呢種惡毒之言居然係出自龍傳人的嘴。坦白講、今次之戰是避無可避的、即使阿紅白挨三拳之後、阿花仍然會手起刀落將阿紅斬於刀下的。以其任人魚肉倒不如以死一拼、即使只是木棍亦能夠一棒穿心、以及打爆對手個頭、甚至連腦漿都打出嚟嘅。知冇?大家就走着瞧吧!

 

回應 (0)
我要發表
user

最新回應

*KK*
*KK* 2019/09/18

兄台眼光獨到. 不出一年就有大龍鳳睇了.

"污膠藤"單野, 不知若傳到近日來港的"毒眼寒流柑"之祖家又如何呢? 若彼邦之"安胃女孩像", "神大將軍像", 甚至"安義士像"等受如此對待, 真不知此"柑"會否敢在祖家國民面前仲乜野物野囉...

多年來各大爛仔館既欺師滅祖, 以至人性夏令營等精彩場面, 真係值得透過寒流輸出至全球! 彼此認識, 促進交流呢! 世界必有新氣象, "時代革命性解放"嘛!!!

開心van仔
開心van仔 2019/09/18

你好,很久不見了!我沒有在頭條寫野也有一年了!今天突然回來看看,高興見到你呀!近月心情很沉重,太多負面新聞令人情緒低落,不知亂局何時了!

123331
123331 2018/08/22

亞域哥,「來者應,去者靜。法住無常,止心一處。」謝謝。

開心van仔
開心van仔 2018/08/22

很喜歡看你的文章,為何不寫?你今日的話令我有共鳴!我進入古稀之年,剛做了第二次通波仔手術,對世事已不再熱衷了。只希望可開心過每一天。回望過去幾十年人生,很多事都淡忘,只記開心的事,不開心的由它去!現在對很多事都淡然處之,只爭取多些時間與孫兒們相聚。

祝君身體健康,生活愉快,開心每一天!真希望可再見你的文章!