joboche1
joboche1
joboche1

七一遊行隨筆

2019/07/01 16:38:06 網誌分類: 今日隨筆
01 Jul

睇到網上即時新聞得知,有十三名警員被液體灼傷!呢種殘害他人嘅手法已經觸犯刑事,姑勿論用乜嘢理由,都冇法洗甩暴徒嘅罪名!西風向來主張:意見不合,純出於身處位置唔同而起嘅對立。如果真喺為咗香港七百幾萬人嘅福祉而發聲,咁雙方冇可能冇偈傾之餘,仲要以暴動為伏線嘅活動衝擊法治。後者打住冠冕堂煌嘅口號,行處心積慮目標險惡嘅勾當,以圖瞞騙世人。正所謂:司馬昭之心,難騙冷靜而有志之士。

據新聞報導,有示威者走到地盤偷走鐵枝並改裝成盾牌自衛,唔通呢種行為喺即興架?稔落喺受過正統訓練嘅有組織集團一手操控!背後有乜嘢目的,西風無從揣測。但眼見而家狀況,相信明眼人都知道【項莊舞劍,意在沛公】。心懷不軌嘅人,透過某種令人諸多揣測嘅幕後黑手,用種種衝擊手段去試中央底線。如果中央冇表態,則示威將會不斷升級!如果中央有表態,黑手又以一國兩際下阻止,甚至打壓中央唔好干預港人治港嘅原則。咁樣攪法,無論中央出唔出面,隻死貓都會食硬!到時追究誰是誰非,矛頭永遠插向中央,七百幾萬人仇恨自己主權國,達到籠裡雞作反,黑手呢隻黑狗攞正牌偷食得其所哉,反而示威群嘅白狗就當晒災囉。

回應 (0)
我要發表
user

最新回應

萬大有商量
萬大有商量 2020/07/24
@joboche1...

對的對的, 父母的愛 可以令弱者變成強者。

我在加拿大 認識一個朋友, 他是北京 石景山鋼鐵廠 的廠長 ,服務20年有機會嚟香港,但是當時的黨委書記扣留他一個女兒在北京, 說要保證他出外不會亂說傷害國家的名譽。

他這個人非常膽小,但居然能夠擊力抗爭,對黨委書記說,他犯了錯誤鄧小平說,華僑來去自由, 結果他成功了, 70年代的家移民來到香港,並且得到親戚的照顧 在hong Kong Book centre工作 他的故事令人很感動。

三年前這位廠長在加拿大走了, 由於他的事蹟 是一部歷史。 當時北京文化大革命紅衛兵怎樣進場 ,他來香港的移民生活 ,很值得記下來,我勸他在頭條開了網址 ,他有三個筆名,寫了幾十篇文章,篇篇都是歷史紀錄。

joboche1
joboche1 2020/07/07
@萬大有商量...

父愛如日光,母愛如月光,友愛如星光!所以,父母在堂,身安體健,喺仔女嘅福氣!

萬大有商量
萬大有商量 2020/07/07

誰言寸草心,報得三春暉。 大概 如是 {#icono_6}