登入

2024/05/09 22:01:03 網誌分類: 文化
09 May
可以登入番了。 好高興。

科技

2024/04/24 03:39:23 網誌分類: 文化
24 Apr
外在的科技係好好用。對社會有大的幫助。但只有外在的科技,係唔足夠。 正如人只有麵包,係唔足夠。社會需要有愛。有內在方面的洞見。 迷信外在科學科技,只相信外在,而不知內在,係會失衡。 係會只知物質。社會能富有。 但人與人之間的關係,人與自然的關係,係會唔好。 除了外在的科學科技...

健康

2024/04/16 19:33:52 網誌分類: 文化
16 Apr
只有身體健康係唔足夠。人唔單只係得身體。係比身體更多更大。 據說魯迅當年見到身體健康不足以救國,因而棄醫學文。 人的健康仲有心理、精神健康等等。 不良的風氣、訊息泛濫,對小朋友、青少年等等,係會有很大的害處。 社會需要良好的引導。

年青

2024/04/07 03:57:05 網誌分類: 文化
07 Apr
吃喝玩樂人之需要,但若果只懂得吃喝玩樂或過度專注吃喝玩樂,整個社會會出現大問題。 外在的物質固然係重要。但忘記或缺少內在的支持。空虛寂寞不滿足會常伴揮之不去。 愛係可以給予人很大的能量。 年青人不懂得愛。 因為教育制度出現問題? 社會文化不提倡愛? 移民去外地都無法快樂

往事

2024/04/02 21:38:10 網誌分類: 文化
02 Apr
有成道大師講過,若未能處理好家庭關係,心靈上係難以更進一步或有所突破。 有些事發生了很多年,記憶可能會模糊,但心理上的創傷仍然可以存在。 自細與家父的關係唔好。 初來港,我都會主動搵佢傾計談話,但唔知何時,為何佢會忽然爆發咆哮。 這對我來講,係很抑壓。 後來我應對佢的方法係當佢...

龍年

2024/02/10 03:31:53 網誌分類: 文化
10 Feb
祝大家新年快樂。 龍馬精神。 恭喜發財。

一年

2023/08/30 20:55:28 網誌分類: 文化
30 Aug
希望來緊呢一年,狀態好些。 點點滴滴,好多點滴,加加埋埋就變成好多。

佛心

2023/08/11 02:23:42 網誌分類: 文化
11 Aug
對過去有很深的了解,有助於免除過去的制約。 開創美好的未來。 佛心就係佛既心。 大智大慧。 大慈大悲。 福慧雙修。 福報有助開啟智慧。 捐錢既可以儲福報。 又可以修慈悲。 修捨得。 一舉數得。

進步

2023/08/10 01:20:15 網誌分類: 文化
10 Aug
文化進步。需要咩條件?

秘密戰爭?

2023/08/09 01:28:22 網誌分類: 文化
09 Aug
誰勝誰負? 開悟之後,智慧之始。 智慧有始,無終。 能觀。能照。能止。 心中有光,心裏自是又光又明又亮。 能照出一絲黑暗。

最新回應

包
2024/05/11

淺雪:hi {#icono_7}

淺雪
淺雪 2024/05/10

係.終於可以登入番

包
2024/04/25

淺雪:

leechardasks.blogspot.com/2024/04/why-it-needs-thousand-year-to-write.html

淺雪
淺雪 2024/04/24

中美會否一戰?

這個?