averyyung2017
averyyung2017
averyyung2017

中六每日讀書時間分配

2020/03/19 14:07:12 網誌分類: 學習
19 Mar

三月就快考 DSE 嘅時間話長唔長,話短唔短… 每日應該點樣分配讀書時間?

睇睇呢個post睇吓小編 @hkdsegayu 點講!

首先,小編會將每日嘅時間分為大概三個時段:早、午、晚,並因應每個時段嘅精神狀態,按每個時段嚟做唔同嘅事。

1.第一時段:早上

8:30AM – 1:00PM

DSE嘅筆試都係由8:30AM開考,同學應該善用三月呢段時間,調節身體嘅生理時鐘,令自己習慣考試嘅起身、操卷時間。

呢個時候同學可以每日起身用少少時間梳洗,食完早餐,然後8:30AM就要準時坐喺書枱面前,計時做一份DSE Past Paper,對完之前再做多一份,因為DSE考試會連考兩份卷的。

點解1:00PM先食lunch?

小編平時消化力好差,但係偏偏考試嘅時候就會成日肚餓,有時候考考下試肚餓嗰陣,就會專心唔到,

小編觀察過DSE大部份日子嘅考試都係12:45PM或者1:00PM等等嘅時間完結,所以建議同學習慣一下1:00PM先食lunch。

Lunchtime: 1:00PM-2:00PM

第二時段:下午

2:00PM – 4:00PM 呢個時候小編會選擇溫書(溫一啲未熟嘅科目)或者操卷(基本上成個study leave嘅重點就係不斷搵 pp, 例如係上網搵 DSE BAFS past paper下載,之後做卷)做完兩個鐘之後,可以休息30分鐘,睇半集美劇、食吓零食、瞓個晏教都好!

4:30PM – 7:00PM 如果同學覺得自己未厭倦休息之前溫緊嘅科目,可以繼續溫嗰一科,覺得悶的話可以改為溫另一科。

Dinner + 休息:7:00PM – 8:00PM

第三時段:晚間

8:00PM – 10:00PM 因為語文要keep住浸先唔會退步,所以小編習慣每晚都浸一浸自己嘅語文底子。

小編會做嘅係:

  • 一份中文閱讀卷;
  • 一份英文閱讀卷;或
  • 兩個鐘內不斷做文言文練習

詳細內容見全文:DSE溫書時間表

回應 (0)
我要發表
user