楊柳岸
楊柳岸
楊柳岸

【七】咀咀佢

2013/08/14 15:30:48 網誌分類: 專欄文章重貼
14 Aug

咀在下停十分重要,咀的流年歲數為60,咀又名水星,又叫正口或海口,名稱多多。

睇咀一定要睇埋人中兩旁,鼻與上唇之間,左仙庫,流年52歲、右仙庫53歲、食倉54歲、祿倉55歲,此部份宜飽滿,撲出o黎為之飽滿,忌凹陷尖削,飽滿者代表51-55歲流年運程暢順,在臨近退休之年得豐盛,有足夠糧餉過晚年。

咀,至緊要唇色紅潤,忌黑、暗、瘀或藍,女性尤甚。凡唇色瘀濁者,難有貴氣,因為男重精神、女重血氣、眼睇精神、咀睇血氣,所男人睇眼,女人要睇咀。

因此,如果女人咀唇又瘀又黑,嫁到個好老公的機會唔會好大,男仕們都係一樣。相學有云:「唇紅齒白招艷妻。」所以男人咀唇紅,牙齒又白又齊,都容易有個靚老婆。而另一個娶靚老婆o既相訣,在《何知歌》有云:「何知此人美貌妻,但看此人眼細長。」若然你夠唇紅齒白,而眼又細長,咁相信你個老婆都唔會醜得去邊。

咀,可以睇情慾,亦可睇說話技巧,首要咀唇紅潤,其次菱角分明,咀角宜朝上,忌向下。向下者為覆舟咀,主晚年孤獨。因為覆舟咀o既人不擅辭令,講說話得罪人多稱呼人少,人家唔o岩聽,自然被疏遠。因說話不夠技巧,朋友自然少,連配偶漸漸亦唔o岩傾,仔女又唔o岩傾。

再者覆舟咀咀角向下,個人容易悲觀,向壞處想,更加講親都無句好聽,所以到晚年就自然容易孤獨。若覆舟咀再加一個尖下巴,咁仲大鑊,下巴係睇60-70歲,相學中下巴闊則晚年運好,下巴越尖,就晚境淒涼。所以街上、公園裡的孤獨老人,多數都係覆舟咀、尖下巴,因覆舟咀主晚境孤苦貧窮。

但如果覆舟咀配個方下巴,咁又唔同,會特別有錢,但都係孤獨。雖然大家都係覆舟咀,都係孤獨,但下巴生得正,晚年過得好好多。

另外咀又可以睇人講o野靠唔靠得住,咀歪牙疏,尤其上唇歪,說話不可靠、信唔過。因為上唇睇說話技巧,上唇最緊要整齊,菱角分明。相書有云:「咀如角弓者貴。」咀如角弓,說話實在,上唇薄、翹,說話夠技巧,上唇菱角整齊,有口才、善辭令。咀唇有粒珠,有辯才、包拗頸,所謂:「咀唇有粒珠,嗌交唔會輸。」,可想而知。

若然菱角分明加上唇薄及唇翹,仲要有粒珠,咁o既人,樹上隻雀都畀佢(乙水)落o黎,死都講得返生,說話有技巧。但要睇人講說話靠唔靠得住,就要睇埋牙、眼、鼻,如果說話時眼神堅定、鼻樑夠直、牙齒整齊,就信得過。但若果此人咀歪牙疏、鼻歪、說話時未言先笑,或不斷眨眼,又或眼神閃縮,就信唔過同靠唔住啦。

咀唇厚,不善辭令;咀唇厚加倒及牙,就更加唔識講o野。牙睇性格,牙向內,性格內向,性格內向o既人,自然不善於表達,所以如果倒及牙,但又鍾意講o野,又係大鑊!鍾意講o野但又唔識表達,都係無句好聽,講親都唔o岩聽。

{#C1.jpg}
51人中、52左仙庫、53右仙庫、54食倉、55祿倉、
56左法令、57右法令、58左虎耳、59右虎耳

{#C2.jpg}
同樣是覆舟咀,晚年都是孤獨,分別只在於有錢、無錢。
而咀如角弓,菱角分明,上下均等是為有貴氣。

此文曾於頭條日報專欄「玄學人」中刊登,由於報章版面有限,不能足本刊登,現將全文重新刊載在Blogcity與讀者分享,如有植字方面的錯漏,敬請指教。

回應 (0)
我要發表
user

已關注

最新回應

蜻蜓外送茶加瀨av534

全台外送茶 本土妹妹短期兼職加瀨av534


加瀨av534全台外送茶推薦行:高雄3K茶外約,高雄出差旅遊找小姐。高雄喝茶吃魚。高雄外約。高雄全套半套按摩服務

hi我是蜻蜓這邊是台灣本土小姐兼職我是介紹喔

營業時間:下午12:00--凌晨03:00

外送地區:台北-台中-台南-新北-新竹-高雄-彰化-南投

消費方式:見到妹妹本人滿意現金消費

妹妹類型:大學生空姐小模護士人妻老師熟女單親媽媽高挑大奶

各行各業都有報班

她們不是全職小姐她們有自己的工作只空餘時間出來短兼

你想要的類型蜻蜓都可以提供給你,保證本人

我的工作是介紹妹妹給你

我的目標是跟你做長期的配合做讓你可以相信信任的茶莊,那麼我家的妹妹身材密碼一定跟本人0差距

照片一定跟本人無區別別

我許諾:工作期間發消息一定秒回介紹認真不敷衍

我也希望你可以:加入我主動LINEav534我告訴我你喜歡的類型預算跟大概方便的時間

那麼多茶莊加入我就是一種緣分我想我們互相加入之後開始兩個人的交際

lisalisa1234
lisalisa1234 2020/07/25
@www.mcafee.com/activ...

我早洩多年,買了這個德國必邦官網   產品服用一段時間后竟然解決了我的早些問題,我實在https://mustates.com/買的

lisalisa1234
lisalisa1234 2020/07/25
@McAfee Livesafe...

我早洩多年,買了這個德國必邦官網   產品服用一段時間后竟然解決了我的早些問題,我實在https://mustates.com/買的