joboche1
joboche1
joboche1

佔中_隨筆4_1

2014/12/05 10:14:19 網誌分類: 齋_TALK_廣東話
05 Dec

做SHOW嫌太嫩; 做戲又冇演技; 做大俠又冇款; 做英雄又冇氣質. 只得一副死樣賴皮相, 書都未讀好, 人格都未完成, 任何一瓣社會大學經驗都冇, 學人攪運動, 害到全港市民雞毛鴨血, 仲要學人絕食博同情, 仲要灌輸仇恨種子, 凡此種種, 真可算喺其心可誅, 死不足惜. 自古以嚟, 中國最偉大嘅政治家思想家教育家, 係我哋都十分

 

禮敬膜拜嘅萬世師表至聖先師孔老夫子! 佢老人家為咗救國家免於危難, 救社會於動蕩之中, 救黎民於水火之內, 到處游說諸侯行仁政! 去到最後, 比人奚落冷落, 到晚年杏壇設教, 培育出四配十哲七十二賢三千弟子. 每名弟子得孔老夫子傳授一藝, 足以縱橫春秋時代. 當時嘅亂局遠勝於今日狀況, 何況而家仲未去到春秋亂世添姐.

 

絕食同學稱生於亂世?! 如果你生喺埃塞俄比亞, 或其他中東地方, 日日面臨槍林彈雨, 性命朝不保夕, 除時死於亂槍之下, 呢啲先至叫做亂世! 將自己抬得咁高有乜謂呢? 香港講唔上百份百安樂窩, 但最起碼仲有九年免費教育, 仲有永久居民享用但唔全面嘅醫療; 仲有排等好耐至上樓嘅輪候公屋; 仲有喺集中全世界物資供應成

 

物質享受嘅地方! 香港特區政府有不足地方喺事實, 仲未去到中東地方要一班學生生活於槍林彈雨底下心驚膽顫咁過日子. 而家所謂亂, 係一班佔中份子思覺失調所營造出嚟嘅亂, 係一班天真率直嘅大中小學生聯手營造出嚟嘅亂, 點可以一面倒怪晒港府? 港府始終喺地方政府, 始終要聽命於中國憲法而唔喺乜黨物黨! 基本概念都

回應 (0)
我要發表
user

最新回應

萬大有商量
萬大有商量 2020/07/24
@joboche1...

對的對的, 父母的愛 可以令弱者變成強者。

我在加拿大 認識一個朋友, 他是北京 石景山鋼鐵廠 的廠長 ,服務20年有機會嚟香港,但是當時的黨委書記扣留他一個女兒在北京, 說要保證他出外不會亂說傷害國家的名譽。

他這個人非常膽小,但居然能夠擊力抗爭,對黨委書記說,他犯了錯誤鄧小平說,華僑來去自由, 結果他成功了, 70年代的家移民來到香港,並且得到親戚的照顧 在hong Kong Book centre工作 他的故事令人很感動。

三年前這位廠長在加拿大走了, 由於他的事蹟 是一部歷史。 當時北京文化大革命紅衛兵怎樣進場 ,他來香港的移民生活 ,很值得記下來,我勸他在頭條開了網址 ,他有三個筆名,寫了幾十篇文章,篇篇都是歷史紀錄。

joboche1
joboche1 2020/07/07
@萬大有商量...

父愛如日光,母愛如月光,友愛如星光!所以,父母在堂,身安體健,喺仔女嘅福氣!

萬大有商量
萬大有商量 2020/07/07

誰言寸草心,報得三春暉。 大概 如是 {#icono_6}