域 流亦詩
域 流亦詩
域 流亦詩

阿女妳搞乜呀?

2014/12/22 14:40:40 網誌分類: 講人自講
22 Dec

阿女唔生性

跟人去亂政

弊在打瀉茶

通番有餘慶

 

早前數名大北劣顛國會政客欲到紫荊城調查天朝是否有履行「離合聲明」、誰知尚未啟程就被天朝拒絕入境、結果令到大北劣顛皇國顏面全無。那群政客本想要求首相家霉倫向天朝作出懲罰性報復、奈何今日之大北劣顛皇國已非昔日之日不落帝國、一切皆力不從心矣!正當這群鬥敗公雞愁眉苦臉不知如何是好之際、忽然想起近日在紫荊城嘅鬥敗小母雞大生會常委梁厲摑、於是邀請她合演一齣視像阿Q大吹水、齊齊數臭天朝以泄心中忿恨。誰知老氣橫秋嘅金紫荊公社尊貴旺角興大發雷霆、指責厲摑姐為現代版「吾衫貴」引番兵入關。

 

喂喂、旺老兄、人家厲摑姐只不過係同班鬼佬牛衣對泣一番、並且順便提下北劣顛係有義務維護紫荊人利益咁啫、純屬死雞撐飯蓋架咋、唔係咁都睇唔開係嘛?呢嗱、講到北劣顛皇國維護紫荊人利益呢家嘢、其實當北劣顛政府在「講人」護照上嘅「北尖顛國公民」後面加上「括弧海外」字樣之時、就已經跟城中的所有人脫離關係。歷史告訴我們、當北劣顛退出其它所有殖民地之後都不具備干預人家內政嘅特權、所以紫荊城沒有理由會例外。其實以阿爺嘅性格而言、根本不可能容許「離合聲明」涵蓋範圍包括北劣顛有權監察紫荊城後繼發展嘅權利。撇開這些不提、單憑北劣顛目前國力根本上不足以令天朝答應讓她插手干預本城內部事務。即使強如花旗亦只能跟天朝在枱底暗中較量而不敢明打、何況是早已打倒蹆嘅北劣顛?這就是現實、絕不為人類意志而轉移的。明冇?

 

坦白講、目前紫荊城嘅形勢有如一個幾經破碎嘅大家庭得以重整、但重返大家庭嘅部份人不服大家長嘅家規太專制而不停搞對抗、甚至有人要找外人對負家裡面嘅人、都可謂悲過悲秋風矣!睇嚟、這家人想太平都幾難矣!嗚呼哀哉!

 

回應 (0)
我要發表
user

最新回應

*KK*
*KK* 2019/09/18

兄台眼光獨到. 不出一年就有大龍鳳睇了.

"污膠藤"單野, 不知若傳到近日來港的"毒眼寒流柑"之祖家又如何呢? 若彼邦之"安胃女孩像", "神大將軍像", 甚至"安義士像"等受如此對待, 真不知此"柑"會否敢在祖家國民面前仲乜野物野囉...

多年來各大爛仔館既欺師滅祖, 以至人性夏令營等精彩場面, 真係值得透過寒流輸出至全球! 彼此認識, 促進交流呢! 世界必有新氣象, "時代革命性解放"嘛!!!

開心van仔
開心van仔 2019/09/18

你好,很久不見了!我沒有在頭條寫野也有一年了!今天突然回來看看,高興見到你呀!近月心情很沉重,太多負面新聞令人情緒低落,不知亂局何時了!

123331
123331 2018/08/22

亞域哥,「來者應,去者靜。法住無常,止心一處。」謝謝。

開心van仔
開心van仔 2018/08/22

很喜歡看你的文章,為何不寫?你今日的話令我有共鳴!我進入古稀之年,剛做了第二次通波仔手術,對世事已不再熱衷了。只希望可開心過每一天。回望過去幾十年人生,很多事都淡忘,只記開心的事,不開心的由它去!現在對很多事都淡然處之,只爭取多些時間與孫兒們相聚。

祝君身體健康,生活愉快,開心每一天!真希望可再見你的文章!