域 流亦詩
域 流亦詩
域 流亦詩

點到你唔還?

2015/01/07 15:32:39 網誌分類: 講人自講
07 Jan

既要打衝鋒

又愛逞英雄

萬般不畏懼

何以怕刀鋒

 

先不講戰中誰是誰非、但見到那群言行不一嘅搞手和政棍實在令人嘔心。在戰中未開始之前、戴教頭到處氹人落叠嘅時候、話明戰中是愛與和平的結合、打不還手的、罵不還口的、任拉的、任鎖的。但係結果係點嘅、睇怕無須多講喇!事到如今成班搞手和政棍人人左閃右避、個個企圖抵賴。例如有人向搞手追討賠償時、戴教頭居然妄想將個波踼入高級法堂。幸好大法官精明、一眼便看出有人企圖以昂貴訴訟費用迫使追討人士卻步、所以拒絕其要求。現在巡捕房已經展開拘捕、華文大武館學徒會坐館賢四哥表示、恐怕拘捕會影響來屆科舉成績喎!

 

回想當日那群學徒大哥大姐們不理家長反對都要跑上街頭晒冷兼打地氣、甚至有人為咗參加戰中而將親生嬰兒拋低而不顧。現在才害怕被人秋後算賬、現在才想起考取科舉嘅重要性?喂喂、遲唔遲啲呀?假如留個案底嘅話、中科舉都無用武之地啦!你哋嘅康秘書唔係早就講過、如無民主即使中科舉都冇用既咩?從整個戰中過程看來、相信連阿茂都睇得出戰中一開始就被有心人騎劫、以致原來意義盡失。戰狼三伯本來就不是將才、當然無能力去控制一群血氣方剛嘅年青人。然而年青人一旦被人擺上台而成為大眾英雄人物嘅時候、人就會變得飄飄然。在虛榮心驅使之下、明知被人利用亦不以為然、結果咪搞到泥足深陷無法自拔。最慘嘅就係、雖然功敗垂成、但係點都唔可以在大眾面丟假吖嘛!呢啲咪就係人在江湖身不由己囉!明未?

 

呢嗱、事實已經十分清楚、這個世果係冇免費午餐嘅、既然食得落肚、就必須預咗要埋單。各位學徒大哥大姐、你哋準備好結賬未呀?

 

 

回應 (0)
我要發表
user

最新回應

*KK*
*KK* 2019/09/18

兄台眼光獨到. 不出一年就有大龍鳳睇了.

"污膠藤"單野, 不知若傳到近日來港的"毒眼寒流柑"之祖家又如何呢? 若彼邦之"安胃女孩像", "神大將軍像", 甚至"安義士像"等受如此對待, 真不知此"柑"會否敢在祖家國民面前仲乜野物野囉...

多年來各大爛仔館既欺師滅祖, 以至人性夏令營等精彩場面, 真係值得透過寒流輸出至全球! 彼此認識, 促進交流呢! 世界必有新氣象, "時代革命性解放"嘛!!!

開心van仔
開心van仔 2019/09/18

你好,很久不見了!我沒有在頭條寫野也有一年了!今天突然回來看看,高興見到你呀!近月心情很沉重,太多負面新聞令人情緒低落,不知亂局何時了!

123331
123331 2018/08/22

亞域哥,「來者應,去者靜。法住無常,止心一處。」謝謝。

開心van仔
開心van仔 2018/08/22

很喜歡看你的文章,為何不寫?你今日的話令我有共鳴!我進入古稀之年,剛做了第二次通波仔手術,對世事已不再熱衷了。只希望可開心過每一天。回望過去幾十年人生,很多事都淡忘,只記開心的事,不開心的由它去!現在對很多事都淡然處之,只爭取多些時間與孫兒們相聚。

祝君身體健康,生活愉快,開心每一天!真希望可再見你的文章!