天要佢亡,先要佢瘋狂!

2016/08/03 08:29:59 網誌分類: 生活
03 Aug

Pokemon GO」手遊引來全城狂熱,摩士公園三號公園周五晚出現最強大的「啟暴龍」,近千人集結捕捉神獸,滿載而歸,周六晚上,再有千人前來碰碰運氣,希望有緣捕獲,但因為「啟暴龍」出現後「迷你龍」絕跡,人流不勝往日。大多人待到周五晚「啟暴龍」出現的吉11時,發覺沒有特別,便紛紛離開。

 

但皇天不負有心人,至晚上11時半,另一激罕神寵「卡比獸」出現在鄰近的新蒲崗廣場,300400人不顧距離,8分鐘內狂奔1,200米圍捕。當時,突然有人大叫「啊!」並馬上奔跑,其他人都不知所以,跟着移動,卻見那群人上了的士,令人不解。不久後,謎底終於解開,有人發現鄰近的新蒲崗廣場出現另一神寵「卡比獸」,但因為距離遙遠,且離消失時間僅餘12分鐘,動心的人大減。

 

狂呼「卡比獸」忘我捕捉

 

時間一分一秒的過去,大家都慌不擇路,只是跟着前面的人跑動,一邊問:「仲有幾分鐘?」有人踩着「風火輪」不費地的移動,但大多人都只能依靠自己雙腳,記者跟着人群,聽到身邊人都跑得大口喘氣,但一顆渴望「卡比獸」的心卻沒有停止跳動。

 

路程中需要穿越馬路,部分人安全第一不顧心裏着急等待紅燈才過,但亦有「卡比獸」第一,當着前來維持秩序的警員眼前衝過紅燈。有人奔到半途力有不逮,緩下腳步時卻差點被後來者撞上險象環生。

 

快到新蒲崗廣場時,距離「卡比獸」消失的時間愈來愈短,大家情緒更加焦灼,詢問尚餘時間的次數愈加頻密。「三分半鐘」,「三分鐘」,不斷有人大聲叫喊,呼籲眾人要加快腳步,跑到新蒲崗廣場前的馬路時,心急的情緒至到頂點,有人當着車輛衝出馬路奔跑,現場的車輛,包括到場的警車都被堵住只能緩緩移動,「訓練員」和一旁餐廳內用膳的人都叫喊要大家小心看車。

 

------------------------------------------------------

 

其實,自從手機盛行,不少人用手機玩遊戲----行又玩、坐又玩、過緊馬路都唔可以停落嚟;多少人因玩手機而出事?小朋友跟父母上酒樓飲茶食飯,全程響度玩手機,一句說話都唔講,咁係咪正常呢?

 

依家呢個遊戲,攪到全城瘋狂。人人祇留意附近何處有精靈!那身邊人又如何?父母多了幾根白髮?孩子脫了幾隻牙?情侶間沒有對望....你捉了所有精靈又如何?忽略了身邊人、失落了的情...永遠也捉不回!

尋日我幾位姊妹約左食晏(一早約左,雖然八號風球仍然高掛,公共車輛亦未恢復服務),席間我問大家有冇參與呢個遊戲?居然兩位答:有!

 

一位係退休校長、另一位係半退休律師。我問:好好玩咩?

 

佢地異口同聲答:好玩!

 

律師補充一句:我地要up date自己至得架!

 

我:啱!咁你告知我點樣開始玩、同點玩。我知就得啦!我唔會玩。你知唔知好危險架,啲人為左要捉精靈,通處亂闖?

 

律師:咁梗係得閒至玩啦!唔通有嘢做都玩咩?

 

我:你認為依家啲八九十後有自制能力咩?佢地懂得克制自己咩?

 

律師:咁又係!  

 

我:校長又唔同!佢退左休,啲時間同我一樣攞嚟嘥嘅,但係後生遙遙,沉迷響呢啲遊戲度就無謂啦!

 

你話我out都好啦!我點都唔會玩呢啲遊戲。

回應 (2)
我要發表
開心van仔
開心van仔 2016/08/03 20:11:35 回覆

我一定唔玩。

383383
383383 2016/08/03 10:17:39 回覆

{#iconb_264}

user

最新回應

立 冬
立 冬 2018/06/13

新版都有好處的, 至少用手機來睇會較以前方便.  你休息夠了再回來啦!   {#iconb_21}

VanYYY
VanYYY 2018/05/24
@域 流亦詩...

雖然我封舉,有空仍會拜讀你的大作!

KING.
KING. 2018/05/19

都要改啦, 以前頭條blog都唔係mobile reponsive web. 而家改左,你有冇發覺冇以前咁棘.

域 流亦詩
域 流亦詩 2018/05/18

祝你身體健康、愉快。它朝有機會再在博海相見!