域 流亦詩
域 流亦詩
域 流亦詩

打蚊行動

2018/07/19 16:10:53 網誌分類: 講東講西
19 Jul

唔踢永唔逳

有蟲亦懶捉

工夫唔去做

有數搏命篤

 

近日縣府不斷吹風將會展開一項命名為「打蚊」嘅行動、去取締一個隸屬五獨教嘅小集團蚊族社、使得那群獨仔獨女有如面臨世界末日般的喴嘩鬼叫。此時眾痴頭目戇痴瘋立即跳出來同蚊族社劃清界線、免得被隻蚊陀衰喎!黃仔尊貴亦例牌用把口去替蚊族被抱打不平、指責縣府打壓異己和妨礙結社自由喎!嗱、其實由殖民地年代直至大歸後嘅今天、縣府都係打壓結社自由、而且從來沒有改變過。如果唔信嘅話、大可以去問問城中嘅社團兄弟、看看有那一個社唔係非法存在嘅。講真、今次縣府大概係賊佬試沙煲、隨手搵隻蚊出來際旗、下次分分搬埋把「狗頭閘」出來招呼眾痴都有可能架!所以我提醒戇痴瘋、勿以為做而不認就當朝廷唔知。

 

講開又講、原來罪惡城真係有法例去管制獨派結社嘅。咁即係話、佢哋嘅集會亦係非法嘅。呢單嘢、確係令到在下𢲷晒頭。事關一直以來、縣府對於講獨行為都只係用把口去講震驚、以及譴責一下、但從來未有引用過甚麼條例去對症下藥嘅。喂、阿哥、到咗家陣至講出來、會唔會有不按本子辦事嘅嫌疑架?如果翻起舊賬上來嘅話、豈不是有好多人賴嘢?要問責架、唔驚嘅咩、吓?!但諗深一層、好似又唔會有乜嘢大不了嘅。橫掂對朝廷嚟講、這裡山高皇帝遠兼鞭長莫及、極其量都係派個專員到來、開口𠼮吓班大老爺做番啲嘢畀街坊睇咁大把。最多咪就係、朝廷踢一腳、縣府逳一逳囉!再講吖、問責呢家嘢、點問、點責、你同我、甚至連縣府都唔係咁清楚架咋。否則、點會發生咗咁多被街坊鬧爆嘅事、硬係冇一趟有人被問或被責過嘅?依我睇、呢趟嘅打蚊行動絕對唔關朝廷事、完全係縣府自動自覺、而且非常樂意去做嘅。誰叫呢班獨派周身唔通氣、累到反盟形象越來越似豬八戒照鏡、兩邊不是人咩?嗱、就當係講笑咁講、如果蚊族社社長臣號腆忽然公開宣布、話佢哋一直以來所有表現、都係為咗製作一部反面教材式嘅社會實驗電影而做、唔知咁又甩唔甩到身呢?

 

 

回應 (0)
我要發表
user

最新回應

*KK*
*KK* 2019/09/18

兄台眼光獨到. 不出一年就有大龍鳳睇了.

"污膠藤"單野, 不知若傳到近日來港的"毒眼寒流柑"之祖家又如何呢? 若彼邦之"安胃女孩像", "神大將軍像", 甚至"安義士像"等受如此對待, 真不知此"柑"會否敢在祖家國民面前仲乜野物野囉...

多年來各大爛仔館既欺師滅祖, 以至人性夏令營等精彩場面, 真係值得透過寒流輸出至全球! 彼此認識, 促進交流呢! 世界必有新氣象, "時代革命性解放"嘛!!!

開心van仔
開心van仔 2019/09/18

你好,很久不見了!我沒有在頭條寫野也有一年了!今天突然回來看看,高興見到你呀!近月心情很沉重,太多負面新聞令人情緒低落,不知亂局何時了!

123331
123331 2018/08/22

亞域哥,「來者應,去者靜。法住無常,止心一處。」謝謝。

開心van仔
開心van仔 2018/08/22

很喜歡看你的文章,為何不寫?你今日的話令我有共鳴!我進入古稀之年,剛做了第二次通波仔手術,對世事已不再熱衷了。只希望可開心過每一天。回望過去幾十年人生,很多事都淡忘,只記開心的事,不開心的由它去!現在對很多事都淡然處之,只爭取多些時間與孫兒們相聚。

祝君身體健康,生活愉快,開心每一天!真希望可再見你的文章!