陸羽仁
陸羽仁
陸羽仁

繼續加息

2018/07/18 08:45:10 網誌分類: 經濟
18 Jul
美國聯儲局主席鮑威爾樂觀評估美國經濟,並淡化當前貿易戰對進一步貨幣緊縮前景的衝擊,「經濟好照加息」成為主題,推動美元和美股齊齊向上,美元指數上升0.5%,杜指升55點,個別科技股創新高。 投資者關注鮑爾出席美國參議院銀行委員會會議,看看他對全球貿易的評論,以期看出他有無任何放慢加...

油價口術

2018/07/17 07:46:55 網誌分類: 經濟
17 Jul
     週一美股個別發展,油價重挫4.2%。杜指升0.2%;標普500指數微跌0.1%;納指跌0.3%。       美銀昨日派出靚仔季度業績,盈利和營收都好過預期,股價勁升4.3%,帶動杜指成份股摩根大通大...

玩防守股

2018/07/16 09:06:58 網誌分類: 經濟
16 Jul
       市場焦點暫時從中美貿易戰移開,去到美國總統特朗普和俄國總統普京行將會面,以及世界杯決賽之上。昨晚世界杯並無爆冷,法國捧走大力神杯,大家渡過捱夜睇波的日子,可以正常早起身炒股。      ...

科技股創新高

2018/07/13 08:50:42 網誌分類: 經濟
13 Jul
特朗普政府週三宣佈加碼對中國貨品的制裁,美股跌一跌,昨日反彈回升,杜指升224點,完全收復上日所有失地,科技股更要創新高。  美股昨日除了必需消費品股較弱,逆市跌0.1%之外,標普500指數其餘10個板塊都造好,特別是科技板塊,升1.8%,領漲大市。亞馬遜及Facebo...

餘震不絕

2018/07/12 08:49:36 網誌分類: 經濟
12 Jul
美國上日傍晚公布新一輪制裁中國措施,對2000億美元中國貨品加徵10%的關稅清單,加上已加徴關稅的340億美元貨品及將在這兩週內公布的160億美元關稅清單,美國加徵關稅的中國貨品,前後共計2500億美元。 今次制裁中國的貨品,主要集中在中國的重要製造工業,當中包括電子、紡織、金屬...

又開戰

2018/07/11 08:15:40 網誌分類: 經濟
11 Jul
中美貿易戰升級,美國今早公佈擬向2,000億美元中國貨品加徵關稅的相關貨品清單,最快9月生效。 美國政府一名官員表示,美國貿易代表署將就有關貨品清單舉行聽證會,需時2個月確定最後清單,最後由美國總統特朗普會決定這一輪加徵關稅措施是否生效。 美國第一輪的中國加關稅措施上周五開始逐步...

六大退休城市

2018/07/10 07:32:55 網誌分類: 經濟
10 Jul
貿易戰暫遏,美國炒銀行股業績,杜指大升320點至24776點,升幅1.3%;標普500指數及納指齊升0.9%。 推動美股造好的主力係金融股,標普銀行股票基金(SPDR S&P Bank ETF)大升2.3%,係今年3月26日以來最大的單日升幅。其中高盛及摩根大通齊升約3%...

小米唔易食

2018/07/09 09:08:00 網誌分類: 經濟
09 Jul
中美貿易戰隨著美國於上週五凌晨開出第一槍,正式開打。由於市場中美貿易戰已有心理準備,對股市的壞影響已提前體現出來,到事情真正出現,反而一定消除了市場的不確定性,全球股市,包括中港股市、歐洲股市和美股都反彈回升,中港股市升0.5%;歐股升0.2%;美股杜指升0.4%;標普500指數...

貿易戰的三種可能

2018/07/06 08:40:18 網誌分類: 經濟
06 Jul
美股受到科技股反彈帶動,在國慶假後復市造好,杜指升182點,收24356點,升幅0.7%,標普500指數升0.9%;納指升1.1%。  美國貿易代表署表示,美國將於7月6日凌晨開始對價值340億美元的貨品加徵關稅,兩週後再會對160億美元中國貨加關稅。  而特...

小心升級

2018/07/05 08:41:46 網誌分類: 經濟
05 Jul
昨日係美國國慶日,股市休市。 人民幣近期急貶,在過去75日內大貶了7%。週二朝早人民幣離岸價兌1美元最低近6.7,人行副行潘功勝說「中國有基礎、有能力、有信心保持人民幣匯率的基本穩定」,人民幣匯率略為回穩,但市場只給了潘功勝兩個小時面子,回一回又再下跌,一度跌至6.73的近一年低...

最新回應

kathleen
kathleen 2018/07/19

2018-07-18

Dow Jones Industrial Average (^DJI) 

25,199.29 +79.40 (+0.32%)

前收市價 25,119.89
開市 25,133.79
成交量 252,867,312
今日波幅 25,101.12 - 25,215.32
52 週波幅 21,496.13 - 26,616.71
平均成交量 335,775,714
animal666
animal666 2018/07/19

科企二奶命
2018年07月19日

  亞馬遜老闆貝索斯取代微軟創辦人蓋茲,成為全球首富,而且財富數量達到歷來最高,成為市場話題。喺大家覺得科企有前途下,資金對呢個板塊戀棧不捨,連落後的香港科企,都來個炒落後。

  貝索斯取代雄踞寶座多年的蓋茲成為全球首富,其實唔令人意外,隨著亞馬遜股價不斷上漲,同市場人士睇好公司前景,佢摘下桂冠只係時間問題。貝索斯不單止係美國首富,仲被形容為歷來最有錢的富豪,呢個稱號涉及不同時代幣值,無辦法直接比較,但就可以用不同標準去量度。有人話,如果用個人財富同美國生產總值計,佢未係最勁。無論如何,貝索斯嘅財富就算唔係前無古人,都應該相差無幾!

  貝索斯取代蓋茲,人選唔同咗,本質可以話分別唔大,蓋茲打造天文數字的財富,同樣係靠主導咗科技潮流,以微軟開放程式壟斷咗個人桌面電腦的操作軟件,打造暴利生意。

  當手機取代咗桌面電腦,美國人上網九成用手機時,蓋茲首富時代過去,幾乎係必然的事,佢兩個唔同嘅係,微軟係創造咗巨大盈利,令蓋茲登上咗寶座;貝索斯則靠公司高估值,令帳面財富暴增。貝索斯能夠未賺大錢已成首富,皆因大家相信網絡經濟已經來臨,作為潮流領導者,大部份人想法係打佢唔贏不如加入佢,於是資金大量押注喺佢身上,令佢未賺大錢已成巨富。

  美科企有堅船利炮做後盾

  美國科網巨企喺技術上固然領先,而且佢有美國船堅炮利做後盾,幫佢打開市場。陸羽仁早前同騰訊(700) 股價及相關新聞 旗下微信管理層傾起,點解微信喺中國咁勁,功能又多,但用家有點不出國門的感覺呢?對於呢個咁尷尬的問題,佢回應係英文係全球語言,微信喺研發上不以此為基礎,係造成局限性原因,O依家佢哋嘅策略係就地取材,無論喺遊戲研發抑或係社交媒體,都考慮在境外加強研發,或者索性入股併購發展。

  微信管理層呢個解釋,當然無將好多深層次限制講出嚟,但倒過頭來就說明咗美國科企喺市場上的優越性。中國科企有本土龐大人口,但如果要進軍國際,暫時就過唔到美企呢關,難聽啲講最多都係二奶命,所以喺估值上都做唔到。另一個不可忽視的因素,係大量科企喺香港上市增加供應,都會削弱咗估值,呢啲理由解釋咗點解美國納指可以屢創新高,香港掛牌的內地科企變成只能炒落後。

  騰訊昨日微升0.6%收378元,人哋創新高,但騰訊距離高位476.6元,仲低20.6%,事實上打貿易戰又唔見得會影響到騰訊咩收益,所以簡單一句都係估值落後。大行又單單因為騰訊上唔番高位,就調低佢目標價,諗落都有啲騎呢。

  雖然內地科企做唔到一哥,但比起好多舊公司都幸福得多,因為佢哋仍然可以喺資本市場籌資拓展,創辦人可以一朝致富,股份繼續係市場焦點。港股昨日反彈無力,恒指收報28117點,回跌64點;國企指數收報10578點,下滑13點,成交762億元。喺買賣兩閒下,科企都仲係較熱的板塊,小米集團(1810) 股價及相關新聞 借住中港兩地傾掂俾北水買小米這類股份的方案,逆市升3%,收報21.55元。其他科網股跟住造好,平安好醫生收報49.8元,大升7%,估計未來呢類股份主要都係跟住美股後面走。

  美加息機會增壓低人仔

  除咗科企外,要留意係美元隨著聯儲局明示會繼續加息後呈強,相對下人仔再有壓力。中國外匯交易中心公佈,人民幣兌美元即期跌破6.71關口,收報6.7145兌1美元,創去年8月7日以來新低,下挫355點子。官方早上開出的中間價亦創逾11個月新低,報6.6914兌1美元,跌93點子。離岸價亦跌破6.74關,創近一年低位。

  太平洋投資管理公司(PIMCO)認為,中國將容忍人民幣波動上升及適度貶值。該公司仲覺得,中美貿易爭端最終可能達成妥協,屆時中國貿易順差幾乎肯定因此大幅收窄,從而削弱基本面和匯率。該行又稱,人民幣貶值有助抵銷美國關稅影響,估計第一輪美國關稅將使中國國內生產總額(GDP)增幅減少0.1至0.2個百分點。人仔匯價轉軟,對經濟長遠有好處,短期可能就對中資股有壓力。

  陸羽仁

大戶終結者 ( 等人齊 )
@TC (投知) [信自己]...

Totally agreed...

SIGH...