珍惜香港
珍惜香港
珍惜香港

正月流流

2020/02/17 09:34:54 網誌分類: 時事
17 Feb
 
 
上星期二出尖沙咀,走去買啲唔等使嘅東東,心血來潮之下,做咗個小小嘅直播。原來有啲嘢,你唔親身體驗過,都唔知自己有幾多斤兩。我寫嘅文章,已經夠難明,至於直播呢?哈哈!就連我自己都唔敢睇返。ANYWAY,有時候試下啲新嘢,都幾有趣味。各位如果有 GOOGLE 帳號嘅話,希望你地都支持一下,訂閱我嘅 YOUTUBE 頻道。話說儲夠 1,000 個訂閱者,就會開啟一啲新 FEATURES,例如可以發社群貼文,咁我就可以將文章同時發放去 YOUTUBE 度。 

不過我呢個二打六,莫講話搵 1,000 個 SUBSCRIBERS,就算喺 100 個都難。記得以前我寫文章,閒閒地幾萬瀏覽人次,而我就為咗所謂「寧人負我,莫我負人」呢個騎呢原則,離棄咗唔知幾多喜歡睇我文章嘅人。過咗近兩年嘅冷河之後,再轉埋個平台,換返嚟嘅,就喺一個無包袱嘅寫作環境,可謂有得亦有失。俾著以前,我邊會咁大膽,走出街去玩直播?冇乜人睇,又冇人知我乜水,自然就可以玩大啲啦! 

口罩疑雲

果日我响尖沙咀,經過一間藥房,隨手 $398 就買咗盒 50PCS 嘅口罩。果區啲藥房,根本就大把貨,亦唔見有人排隊買。其實坊間講嘅所謂缺口罩,只不過喺價錢問題,但就搞到好多人以為市場真喺冇哂貨。我唔喺講笑,三日後,即喺上星期五,我再路經尖沙咀,見到啲藥房,咪一樣大把貨,價錢仲跌咗添,$360 一盒。 

唔知大家覺得,$360 一盒口罩,抵唔抵買?同疫情之前個價,當然喺冇得比,但如果你講到性命攸關咁大件事,堅持一定要一日消耗一個口罩嘅話,你為咗保住自己條命,每日洗多七至八蚊雞,咁都唔捨得?响香港地,弱勢社群,總會有人接濟,但如果你俾得起,做乜仲要天寒地凍,凌晨時分,走去排大隊,唔病都搞到病,究竟自己條命矜貴啲,定喺個口罩矜貴啲? 

THAT'S WHY 你政府玩招標,價低者得,當然喺買唔到貨,葉劉話做法愚蠢,真喺寸得夠型。不過唔知點解,轉個頭啫,佢又話政府要管制口罩價格喎!本來自由市場,需求推動價格,價格壓抑需求,口罩問題總會解決,但妳好搞唔搞,走去管人地個價,即喺叫佢地唔好入貨,到時就喺真缺貨,而唔喺假缺貨,你有錢都買唔到啦!呢一招,同招標一樣咁愚蠢,真喺唔知葉劉邊句真。無他嘅,政客講嘢,自相矛盾,司空見慣啦! 

防疫在於市民

講真,全民戴口罩,都只不過喺預防性質,盡量封殺病毒嘅某啲傳播方式,呢個喺群眾策略,令病毒寸步難行。所以就算有啲人,唔戴口罩出街,中招嘅風險都喺非常之低,唔好講到冇口罩出街,就好似攞命搏咁。除非全港大部分地區嘅空氣,都已經佈滿呢隻病毒,但如果真喺咁,你戴口罩都唔會有用。 

所以我依家戴口罩出街,主要都喺費事俾人歧視,多過真喺為咗防疫。其實所謂全民防疫,大家做得幾多就做幾多,隻病毒已經夠冇運行,唔一定執著人地要做到幾足。你唔夠口罩,咪慳啲洗囉!去人流稀疏,或者空曠嘅地方,唔一定要戴啫。最重要喺平常心,切忌 OVER-REACT,皆因恐慌嘅傷害,仲大鑊過疫情本身。 

防疫最大嘅責任,喺响市民度,而唔喺响政府度。政府一定有方案應對,但無論任何方案,都冇可能順得哂所有人,你要反對,一定搵到理由。全民自律防疫,比任何政策更有效,而最重要嘅,就喺包容。當然,冇人會鍾意個隔離或檢疫中心,起响自己屋企附近,但唔等於咁就可以去搞搞震,仲招惹埋啲黃黑瘟神過嚟幫拖。正月流流 CALL 瘟神,來年仲邊會有運行? 

外匯基金嘅啟示

我地中國人,好重視農曆新年,一年之首,喜氣洋洋,互相恭賀,你好我好,以一個正面、歡樂,同充滿希望嘅心態,迎接新一年嘅來臨,正月儲滿正能量,就無懼來年嘅新挑戰。我之所以响過年之前,趕起《核彈篇》,就喺唔想將個咁衰嘅系列名跨過年。當時撞正金管局啱啱出成績表,未嚟得切好似《投資篇》咁,攞嚟做題材。上年度外匯基金賺 2,472 億,僅次於 2017 大旺市果年,真喺可喜可賀。我根據金管局 20202019 年頭發表嘅簡報文件,整理咗近呢四年外匯基金嘅投資表現,俾大家參考一下。 

2016 至 2019 外匯基金投資成績表(億港元)
年度2019201820172016
債券 +1,144  +574  + 344  +331 
香港股票 + 221  -207  + 583  +53 
其他股票 +1,003  -387  + 804  +286 
外匯 - 130  - 90  + 535  -158 
其他投資 + 234  +219  + 374  +169 
總投資收入 +2,472  +109  +2,640  +681 
 
值得留意嘅,喺横觀幾年成績,都喺債券最為亮麗,年年賺錢之餘,仲有穩定、可觀嘅增長。THAT'S WHY 上次我以「穩定、可觀」嚟形容自己舊年嘅回報,應該都唔使點 PROVE。而我諗亦冇必要再去解釋,點解我會話,沽債轉股,喺 NO TIME IS RIGHT TIME 啦! 

舊年香港內憂外患,中美貿易戰加黃黑之疫,都無阻外匯基金賺大錢。中美貿易戰,影響咗貨物嘅流動,而黃黑之疫、肺炎之疫,就影響咗人嘅流動,但兩者對資金嘅流動,全無影響。資金從來都喺流向有機遇嘅地方,實業艱難,就自然走哂去投資市場度,真喺你有你抗疫,人地有人地炒高炒低,個市都唔知幾旺場。香港呢個國際金融中心,果然喺唔嘢少。 

各位可能會埋怨,呢個世界,點解咁唔公平?我想反問大家,天,即喺呢個大自然,幾時有話過,世界喺公平呢?物競天擇,適者生存,先至喺大自然嘅真正定律,而唔喺乜嘢公平、乜嘢人權。仲有,唔好忘記,正正就喺呢個國際金融中心,撐住我地成個香港,上至金融地產,下至零售甚至到街市買餸,無不受惠於呢個重要地位,冇呢條巨柱頂住嘅話,香港咪仲大鑊! 

抗疫之道、長勝之道

從來傷害,都喺先下而後上,利益,就喺先上而後下,呢個喺現實。對於現實,我地只能夠面對、接受,以現實為基礎,做好自己,力爭上游。所謂攬炒,傷嘅,全部都喺基層,班黃黑之徒,真喺唔好咁天真。我地對抗黃黑之疫,同對抗肺炎一樣,喺要全面否定佢地,而唔喺俾佢地感染。如果你用以其人之道,還治其人之身嘅手法,咁你同佢地,又有何分別呢?只要全民做好自己,遠離黃黑,以黃黑為鑑,久而久之,佢地就會被孤立,同失去存在意義,到其絕望之日,就喺康復之時。 

最後,我想同大家分享【龍心】嘅一段講話,翻譯如下。 

從每一個富有、成功的人,一定可以學習到一些,不要只懂罵他們邪惡。如果你想改變世界,不是花能量去罵他們邪惡,而是去令自己富有、健康,才能夠影響他人、給予他人生命、給予他人機會,而不是給予錢。 

踏入正月最後一個星期,我希望大家謹記,正能量,先至喺長勝之道。 

祝各位,身體健康,心想事成,一團和氣,大吉大利! 


* 註:按 藍色連結 開啟或跳至相關之參考資訊;
    按 紫紅連結 跳至文章頂部播放相關影片。


回應 (4)
我要發表
AC
AC 2020/02/25 10:07:00 回覆

{#icono0_45}

歷史長河
歷史長河 2020/02/23 23:39:31 回覆

哈哈,珍兄越玩專業👍👍

珍惜香港
珍惜香港 2020/02/21 10:31:52 回覆
@CD ROM...
 
謝謝支持!如我所料,訂閱嘅增長果然喺寥寥可數。
BY THE WAY,關於呢個疫情嘅發展,或者真喺會演變成我提及過嘅第二可能性,即喺好似流感咁,最後都要無奈接受佢嘅存在,每年季節性爆發,呼籲市民打下疫苗就算。
其實,尋日王辰接受央視訪問,亦提出咗呢個可能性,大家要有心理準備,多一隻流感。都喺果句,平常心啦!
CD ROM
CD ROM 2020/02/20 10:47:01 回覆

珍兄, 已訂閱~~~

user

已關注

最新回應

花姐
花姐 2020/05/16

根找不到,只能四處為家,可悲 {#iconb_225}

homan
homan 2020/05/15

父不要,母不認,畜生一只

歷史長河
歷史長河 2020/04/08

我當日聽完袁國勇的那番講話後的反應和珍兄差不多,覺得有些莫名其妙。我甚至問當時身邊的人什麼是帶抗體者?難道不是中過肺炎的患者嗎?那為什麼中招者少代表疫情嚴重?

愚公
愚公 2020/04/06

甚麽人或外力使香港的獅子山精神变了本土主義??英國要放棄会生金旦的鹅??!!美國又不欲中國壯大??!!各國又怕一國兩制开左好的頭,自己國內会有人有樣学樣要求??!!於是外國不停吹嘘拆台,話你中國一定做不好一國兩制,其實最守信,守承諾就是中國!!