陸羽仁
陸羽仁
陸羽仁

有「共識」

2019/11/27 09:28:32 網誌分類: 經濟
27 Nov

中美貿易談判有「共識」,加上美國最大電子產品連鎖Best Buy公布好過預期業績,週二美股續創新高,但升幅溫和,杜指升55點,收報28121點;標普500指數升6點,收報3140點,納指升15點,收報8647點,三大指數升幅都係0.2%

CNBC昨日引述中國商務部表示,中國及美國領導人在週一通了電話,「雙方討論了化解共同關注的核心問題,並且達成如何解決相關難題的共識,並且同意會就首階段協議剩下的事項保持接觸。」

美國總統特朗普昨日表示,美中雙方正為達成協議艱辛奮鬥(in the throes)。中美雙方最近持續放出談判有進展的好消息,加強市場對於中美首階段貿易協議簽得成的期望,繼續頂住美股大市繼續創高。

中美貿易戰已打了接近兩年,雖然特朗普聲大大話美國經濟沒有受到影響,甚至因此多收了以十億美元的額外關稅,但分析界卻沒不是這樣看,貿易戰對中國當然不利,對美國經濟亦肯定有害,因為與中國打貿易戰,損害了投資者對企業盈利和經濟增長的熱情。

美國達拉斯聯誼主席Robert Kaplan昨日便對美媒表示,基於對貿易戰的憂慮,美企削減了庫存,他預計美國第四季經濟增長將會明顯放慢。Robert Kaplan未有具體講第四季經濟增長數字,而紐約聯儲主席預計為0.7%,亞特蘭大聯儲主席就更悲觀,預期只有0.4%增長。CNBC調查經濟學家的預期則接近1.5%。不過,Robert Kaplan對明年美國經濟增長他認為仍然比較樂觀,認為會有很大機會有2%的增長。

他對傳媒說,「在過去的幾個月,由於未來有太多的不確定性,市場對未來經濟增長比較悲觀,所以不少人都在減持(destocking)股票。但相信情況已經穩定下來,美國經濟明年將會反彈。」這也是近期美股再創新高的原因。

另外,Robert Kaplan認為聯儲局的政策需要做些改變,不然的話,在未來的5年或10年,美國經濟會持續放慢。在利息政策方面,聯儲局的今年已減息三次,共0.75厘,把隔夜息率推低至1.5厘至1.75厘之間,屬適當水平。而聯儲局主席鮑威爾提到的「週期中期調整」(mid cycle adjustment)已經結束,利率在一段長時間內將不會改變。而所謂的政策改變,是指在財政政策方面,即基建支出和移民改革等。

昨日支撐動美股上漲的主力是消費品股,標普500指數消費必需品和非必需消費品板塊齊升0.8%,跑贏其餘9個板塊。Best Buy昨日公布好過預期的季度業績,又調高明年盈利預測,股價大漲9%帶動,而Dick’s Sporting Goods亦派出盈利好過預期的業績表,股價勁升18%,刺激消費品類股上揚,標準普爾零售ETF0.6%,亞馬遜亦升1.3%

陸羽仁

回應 (12)
我要發表
問價
問價 2019/11/29 05:57:40 回覆
@animal666...

咦?今日出咗兩次,咪有200蚊? 咪好做過乜?

animal666
animal666 2019/11/28 21:15:46 回覆

盧永雄我DLLMGPKCFH

你哋係咪好唔順氣?

又唔夠膽砌生豬肉?

Yan
Yan 2019/11/28 06:42:14 回覆

唱好港鐵有玄機
2019年11月28日

  中美兩國眉來眼去,陸續放出貿易談判好消息。美國總統特朗普回應傳媒提問時話協議到達傾得成嘅陣痛期,又話留意到香港成功完成選舉,消息成為美股再創新高嘅原因之一。

  高盛預測本地局勢改善

  區議會選舉後市面回復平靜,西方國家對泛民喺選舉大勝甚表滿意。按政治大棋盤推理,台灣明年一月選舉前,局勢會否真正平靜仲要觀察,不過,外資就借勢唱好。美資大行高盛就發表報告,唱好對時局相對敏感嘅港鐵(066) 股價及相關新聞 ,認為隨著香港局勢改善,預計港鐵乘客數量很快恢復,加上公司受惠於物業業務,可抵銷鐵路業務對收入帶嘅衝擊,預料今年核心收入仍有4%增長。該行假設運營明年初起回復正常化,明年核心收入料可增長15%,因此將評級上調至「買入」,目標價升4.2%至54元。港鐵股價即漲3.8%,收報45元,為表現最醒藍籌股。高盛睇好港鐵,大摩就估商場股領展(823) 股價及相關新聞 未來30日股價上升,領展除淨股價走高1.8%,收報81.15元,似乎外資大行都心郁郁走走短線。

  港鐵喺今次政治風波中被捲入漩渦中心,被指協助政府封殺示威者,被示威者揶揄為「黨鐵」,以此為由大肆破壞,甚至縱火焚燒。以港鐵市值幾十億元計,相關破壞財務影響暫時有限。港鐵股價今年由高位55元大幅下插,以低位43.5元計,蒸發了市值720億元,幅度約22%。這個回調的幅度和大市接近,所以港鐵表現其實不算特別差。高盛認為港鐵現在可以看好,建議買入,原因是物業收入好,只要局面回復平靜,就值得低吸,有啲撈平貨嘅味道。

  港鐵嘅質素同抗跌力毋容懷疑,今年該股本來表現強勢,6月前一直跑贏大市,直至亂局發生後先掉頭下滑,就算係咁到現在都未跌穿1年低位40元關口。高盛建議撈底,會唔會變成山埃貼士,關鍵在於亂局會否平靜落嚟。高盛有呢個睇法,會唔會已經聞到味,中美貿談可能差唔多埋門起腳?若然中美貿易協議搞定,白宮自然會喺香港局勢煞車收油,咁樣中港政府平亂嘅機會就會高番點。

  美團阿里齊創新高

  當然,香港今次示威浪潮搞到咁大陣仗,除咗美國發功,台灣同本土派都係玩家,佢哋嘅取向未必同美國完全一致,高盛嘅睇法如果有代表性,相信都係反映咗美國嘅意向多啲。如果以現價港鐵距離高位仲有18%,作為一隻有質素嘅強勢股,風險唔算太大,或者呢個亦係高盛揀呢隻股嘅原因。

  收市後,政府宣佈以422億元將高鐵旁嘅西九商業地王批畀新地(016) 股價及相關新聞 ,新地喺西九本來已有ICC,今次入標財團三個,最有條件出價係新地,所以戰果屬於正常。對近日商廈市道,有大財團肯押巨資,應該都算係中性偏好的消息。

  大市噚日波幅唔大,恒指收造26954,上升40點。國指收造10620,微升2點,成交大幅縮減至757億元,恒生指數公司公佈,由於阿里巴巴(9988) 股價及相關新聞 符合恒生綜合指數的快速納入指數規則要求,所以12月9日起就會「入藍」。上市翌日嘅阿里巴巴(9988) 股價及相關新聞 同晉身紅底股嘅美團(3690) 股價及相關新聞 齊創上市新高,帶動其他科網股造好,唯獨重磅股騰訊(700) 股價及相關新聞 跌0.18%,收報335元。阿里巴巴上市後翌日續創上市新高,高見195.3元,收漲3%,報193.2元,成交金額103.54億元,連續兩日位居成交榜榜首。美團高見105.5元,收高3.4%,報104.2元,成交金額38.54億元,僅次於阿里巴巴。另外,阿里健康(241) 股價及相關新聞 升4.25%,收報8.59元;家鄉互動(3798) 股價及相關新聞 升3.4%;神州控股(861) 股價及相關新聞 升3.33%,收報4.03元;中手遊(302) 股價及相關新聞 升2.8%。

  陸羽仁

animal666
animal666 2019/11/27 18:57:14 回覆

盧永雄我DLLMGCFPKH

鏡
2019/11/27 15:20:05 回覆
@子龍 (kaka就是大叔的契哥)...

還是應驗了getting older, wiser and poorer的定律

kaka422617
kaka422617 2019/11/27 14:27:01 回覆
@子龍 (kaka就是大叔的契哥)...

將軍,聽日就期結 {#icons_dog1}十二月繼續玩大波波?

子龍 (kaka就是大叔的契哥)
子龍 (kaka就是大叔的契哥) 2019/11/27 14:25:03 回覆

鏡兄: 勿慌.....巴巴已上市呢...... {#iconb_62}

鏡
2019/11/27 14:21:08 回覆
@子龍 (kaka就是大叔的契哥)...

今個月的大波波係抽上 {#iconb_611}

子龍 (kaka就是大叔的契哥)
子龍 (kaka就是大叔的契哥) 2019/11/27 14:17:36 回覆

后抽吧...... {#iconb_62}

大戶終結者 ( 等人齊 )
大戶終結者 ( 等人齊 ) 2019/11/27 12:20:47 回覆

{#iconb_62}

kaka422617
kaka422617 2019/11/27 09:50:19 回覆

各位早

user

最新回應

大戶終結者 ( 等人齊 )

醜股大作戰

2020年01月17日 (09:20 上午)

陸羽仁
animal666
animal666 2020/01/17

中原城市領先指數 CCL


日期 Date 中原城市領先指數 CCL
(所有成份屋苑)
2020/01/06 - 2020/01/12 175.88
2019/12/30 - 2020/01/05 176.98

2028...

SIGH...

animal666
animal666 2020/01/17

(圖片來源:AP)

2028...

SIGH...

animal666
animal666 2020/01/17

//

唔買貴嘢

2017/07/25 09:28:51 網誌分類: 經濟

25Jul

          外圍股市變化不大,杜指跌66點,趁住市靜少少,我又無咁忙,答一答問題。

      近日經常有人貼我在2012年的舊文,質疑我在當年話樓貴,他們問我兩個問題,1. 點解「股平樓貴難永續」(當日文章的題)?  2. 2012年樓市是高還是低?

        簡答如下: 1. 仍然覺得股平樓貴難永續。2. 2012年樓市是高。我當日講樓升地產股唔升,兩者不會出現這麼大的差價,差價終將拉近。邏輯上之後會出現三種可能,第一樓價跌向下收窄和不高的地產股價的差距。第二地產股上升追趕樓價。第三樓價大跌樓價股價皆跌。

        如今暫時接近第二種情況,2012年樓價,以中原城市領先指數計,當年年中上升到110,比97年高位還要高。但當日恒生地產分類指數只有25000點左右。到今天中原指數升到159,地產分類指數升到36326點,中原指數升咗44.5%,地產指數升了45.3%,兩者升幅相當接近。

        唔買樓買地產股一樣升。你可以駁我買樓有槓桿,買股唔借錢無槓桿,呢樣確實係。你又可以駁我細價樓升幅比大價樓多,中原指數不完全反映現實。呢樣亦係,不過若你咁唔好彩走去買豪宅,或者新樓貴貴單位,而家比2012年跌了要蝕讓的大有樓在。

        我當日想講兩個觀點,第一是2012年樓價是高(這是第二個問題的答案,今天仍然覺得如此,不是今天更高,當日便不是高,樓價高低從租金收益率可以看到)。第二是有其他替代投資。

        第一點針對「自住的我」,第二點針對「投資的我」。先講第二點「投資的我」,這個世界有很多投資目標,不買本地港島樓去投資其他東西,可以買股票,也可以買其他地方的樓,如大陸樓,這就是所謂替代投資。最笨的如買我經常講的越秀房地產(405),每年派7厘息,2012年中3.6元,如今5元,賺價39%,加埋每年7%息,夾埋5年有70%以上回報,唔係好失禮。

        其餘如2008年、2009年我都幾經常講在大陸買樓,在2008年廣州市區天河樓1000元人仔一呎,即使到2012年也是1200、1300元人仔一呎,如今是5000元一呎,當然亦唔係咁多人買咗,我唔好講咁多,費事俾人媽我。不過對唔住,我自己過去幾年無在香港買樓,不過在大陸在倫敦買了樓,回報也不俗。所以覺得香港呢度樓貴,唔買有乜咁出奇。

        講番第一點針對「自住的我」,雖然我當日主要針對投資者,無叫人自住唔好買,我對自住用家買樓的問題都通常答案是「量力而為」,但如果你當日追問我,我會認為自住其實亦都唔太建議買。原因好簡單,我當日已覺得樓價貴,若財力唔夠夾硬去買,咁就咪制啦。

        我的心只想叫大家「控制風險」,自住樓也是長線投資,咁貴買風險幾高(今天係好高,明天可以係極高)。我見過1997年、2003年樓價大跌,好多人買了樓輸身家的慘況,有人被銀行斬倉,有人收入高頂得順,也供了20年貴樓,到今天才剛剛供完,20年收入主要拿了去供樓,特別是下跌之初頭5年,供貴樓搞到自怨自艾,搞到家嘈屋閉。所以我就扮晒巴菲特,叫大家不一定要買貴嘢。我年紀大啲,乜都見過,難免保守。

        講多兩句巴菲特,佢投資的基本點是不買貴嘢。但不冒風險不買貴嘢,貴嘢繼續升,提建議者會俾人鬧。巴菲特係芬佬,佢話試過唔買貴嘢,佢的巴郡表現跑輸大市,俾客戶日日鬧,又要沽佢隻股贖回投資,佢壓力好大,搞到電話都唔敢聽,捱幾年先至捱得過。

       都係唔好扮晒股神,我同巴菲特唔同,佢叻啲,我蠢啲。但佢搞基金怕客戶沽貨,我只係在免費網站吹吓水,無咁大壓力。我呢啲投資建議,你覺得啱睇可以睇,覺得唔啱睇可以咪睇,兩不相欠,相當自由

//

2012年樓市是高還是低?

2028...

SIGH...