nimendajiahao1
nimendajiahao1
nimendajiahao1

Macys(美詩沁):點解話只有醫美先可以去眼袋?

2019/12/03 11:47:49 網誌分類: 生活
03 Dec

  眼袋係由於退行性變化造成,眼瞼皮膚、眼輪匝肌及眶隔筋膜嘅張力減低,令到眶內脂肪組織經下瞼眶隔嘅薄弱部位向前如袋狀膨出嘅表現。

眼袋

  對後生仔女來講,佢地嘅眼袋多數係因為下瞼眶隔脂肪膨大凸出所造成。而對於老年人,就唔單止係眶周支持結構松弛,同時仲有眼輪匝肌和皮膚松弛的因素參與其中,往往三者共同影響並造成眼袋。因此,如果參與眼袋形成嘅因素越多,組織松弛程度就會越嚴重,眼袋也會越大。

  點解眼霜不能去眼袋呢?

眼霜

  因為眼袋通常由眶隔筋膜內、中、外三團脂肪顆粒膨大而形成,主要表現為下瞼皮膚松弛、堆積、眶內脂肪脫出呈袋狀。眼袋裏是脂肪,因此排出脂肪先至係去眼袋嘅正確方式,而想要做到排出脂肪,只有醫美手段才能解決。一般去眼袋治療都是呢個原理。咁就係點解眼霜、按摩都無辦法去除眼袋嘅原因。

  醫美都有哪些手段去除眼袋呢?

  包括以下幾種:外切法,內切法,還有不開刀去眼袋嘅方法

  ①外切法

外切法

  外切法嘅切口一般設計係離下眼瞼睫毛緣2-3毫米嘅地方,平行於下眼瞼嘅邊緣,稍微超過外眼角,通過切開皮膚去除部分眼輪匝肌及眶膈脂肪,適量切除松弛的下眼瞼皮膚。用無損傷縫合線縫合,治療後根據情況加壓包紮。從而實現去除眼袋同埋收緊皮膚嘅效果。

  ②內切法

內切法

  內切法祛眼袋係相對傳統式去眼袋,內切去眼袋切口位於結膜內,切口約20到30毫米,治療中主要將中央同內側脂肪球去除,減緩脂肪對下眼瞼皮膚壓力。內切法適合年齡所致或者先天因素導致眼袋形成、眼瞼皮膚較有彈性,治療中會係下瞼板中段做一結膜橫行切口,切除脂肪球,適用電凝止血,最後用紗布覆蓋,外用冰袋冷敷。

  ③不開刀去眼袋(osc定位去眼袋)

OSC定位去眼袋

  借助專業的儀器,在下瞼結膜內定點定位做細小微孔,並在微孔處沿著眼輪匝肌與眶隔筋膜之間定位建立微小通道,直達膨達脂肪層,結合獨有的專業儀器,直接針對眶隔脂肪進行更精准、更均衡、更平整地去除眶隔筋膜內膨出的多餘脂肪。因為係超微創,所以治療時間只需要20分鐘,同時只有3日嘅恢復期。最緊要嘅一點就係,唔會留下疤痕。可以令你放心變靚!

  以上介紹嘅就係通過醫美去眼袋嘅方法,需要注意嘅係多數眼袋並唔係單一嘅由於皮膚松弛或者脂肪過多所造成嘅,而係因為綜合因素而造成嘅。如果進行嘅治療凈係將皮膚提緊,咁眼袋就會係短時間內就會複發,甚則過度提緊皮膚,就肯定會造成下瞼外翻。所以,係揀醫美機構同埋治療方法果陣一定要做足功夫,咁樣自己變靚更有保障!

回應 (0)
我要發表
user