希望加息導至樓價跌有好處?

2013/02/18 17:40:25 網誌分類: 經濟
18 Feb
 希望加息導至樓價跌有好處?有人想當加息一來, 樓價會跌, 自己就可以買平幾成, 少則平1-2百萬, 多則平4-5百萬, 但真的是可行嗎?加息是有兩個效應, 一來"可能"令樓價跌, 二來會令供款增加. 所以是否有著數就要計一計.X = 1.001 / (1.001 + 14Y) ...

2012年12月12日聯儲局加大QE

2012/12/13 11:37:20 網誌分類: 經濟
13 Dec
聯儲局並表示會繼續實行0至0.25%的超低利率,直至失業率低於6.5%、或者通脹率預期高於2.5%.看兩年後如何?是否樣樣野貴一倍? 

等買樓的人請看看

2012/03/16 14:24:48 網誌分類: 經濟
16 Mar
人人都在等買樓,但其實今日的〔人人〕已經不是昨日的〔人人〕。 「黃金五年」及以後的房地產市場 信報財經月刊 2011年11月號 *鳴謝:信報財經新聞有限公司惠允轉載(201111001)...

向股神學習 (1)

2010/07/22 23:02:35 網誌分類: 經濟
22 Jul
AN EXPANDING CIRCLE OF COMPETENCE"Draw a circle around the business you understand and then eliminate those that fail to qualify on the basi...

當人人都套住時

2010/07/20 22:52:33 網誌分類: 經濟
20 Jul
當人人都套住時,包括股神,是應該變得樂觀的時候。 巴菲特認栽 亞洲股神破滅、內地股神被質疑http://www.chinareviewnews.com   2009-03-02 14:30:43   提要:“在過去的2008年,我在投資上做了一些愚蠢的事情,起碼在董事會犯過一次...

讀完一本書

2010/07/20 22:23:06 網誌分類: 經濟
20 Jul
借用陸羽仁讀書的一個重點:讀完一本書,你可以用兩三句話,講到本書教鰦你乜№你本來唔知。好多人睇完一本書就係睇完,乜都學唔到。睇書、睇人、睇生意、睇世界,都要睇通佢表現,睇到佢背後運作的邏輯。

有多個一層樓的策略

2010/07/19 16:27:11 網誌分類: 經濟
19 Jul
早D唸好個遲D唸,樓係長線投資,一般情況唔理,除非:明燈-人人都有樓,還要搶,到人人都買完,隨時轉勢大跌。租金可以上升嗎? 如果不能再上,可能已經到了不能承受的地步。利率走勢-看看利率上升時,樓價可否跟著上。如果唔可以,就要小心。狂印銀纸引起的超級通脹出現了嗎?如果未出現就可以等

信心-表現firm

2010/07/13 22:24:38 網誌分類: 生活
13 Jul
有firm standing係有信心的一種表現。遇到困難時,好多時我哋會退宿,甚致放棄。究竟係冇信心號嘅關係,唔去想辦法,到最後失敗,定係真係冇辦法呢?如唔能夠表現firm又容易俾人冇信心嘅印像,所以先對自己有信心係重要嘅心法,表現firm係令人信你嘅重要一環。 

Can you see yourself in the future now?

2010/07/13 19:59:20 網誌分類: 生活
13 Jul
Borrow a few sentences from a book excerpt to remind the need of thinking ahead."Maria, you have to think about where you see yourself in fi...

留給自己的投資心法 (2)

2010/07/12 21:59:57 網誌分類: 經濟
12 Jul
心法多,人會亂,所以修正了心法,希望可以化繁為簡,深入淺出,起碼都要容易記。1 忍-唔賣(除非麼瘋狂),唔買(除非便宜)。2 不動如山(唔買唔賣),動如風(大手買大賣)。3 要避開人群,不要走向人群。4 最後要記着:快則慢,慢則快。