立 冬
立 冬
立 冬

吃得聰明

2010/03/12 15:26:43 網誌分類: 飲食
12 Mar

 

 

每年三、四月是高年班同學的考試月份,也讓我想起以前家中有一樣燉品,相傳是對提神補腦很有功效的,那便是「淮山杞子燉豬腦」。時至今天,大家已未必相信豬腦能有助增強記憶,只擔心豬腦的膽固醇會影響健康,不宜多吃。以前也流行吃雞精來提神的,現在取而代之的可能是咖啡。

 

童年時很喜歡吃豬腦,特別是豬腦炒蛋,但已很久沒吃過了。煮豬腦的工序其實並不麻煩,豬腦表面有一層薄膜,滿佈紅色血管,要把它放在水裡,然後用牙籤細心地把這些一條條的血絲全部除去,那可能要花點時間和眼力來沖洗乾淨。蒸熟後放涼,加些胡椒粉,再混入蛋漿中慢火煎香,入口甘香軟綿。豬腦本身沒有甚麼味道,或許還有點腥味,所以做燉湯時,最好加上一湯匙米酒和幾片薑。另外,客家菜中的「炆三鮮」,其中之一是牛骨髓,長條型的,較豬腦的質感硬一些,屬於類似的細胞組織,現時同樣是較少人愛吃。跟很多朋友說起這些懷舊菜式,大家除了面容扭曲外,也奇怪這些東西好吃嗎?

 

以前社會生活艱苦,很多不起眼的食材都會用來做菜,中國人最擅長是把下價材料化腐朽為神奇的。一隻豬、一隻牛,落入中國廚師手裡,一點都不會浪費。老闆是北方人,有次去跑馬地市政大樓的一間著名食店,問這裡有甚麼拿手小菜?對方便推介了一道「蝦子柚皮」。可惜老闆不懂甚麼是柚子皮,更不知烹調這個菜是挺花功夫的,所以沒甚麼好感。

 

細心一想,豬腦、牛骨髓和柚子皮的味道好嗎?某些食物不但沒有營養,味道或賣相可能並不討好,但我們依然愛吃,例如炸豬大腸、臭豆腐、豬皮等等。中國人吃東西,已不止是作充飢之用,有時甚至吃得盲目、不理性。有傳生喝龜血可清熱解毒,結果有人喝了後全身長滿寄生蟲而死。今天報章報導,生飲「五爪金龍」血傳說可壯陽、解百毒。你敢相信嗎?

 

中國人進補喜歡以形補形,但豬腦能否補腦?豬腰能否強腎?對於中國傳統智慧或坊間傳說,我不能否定,但主張以科學驗證為依據。吃東西不能胡亂相信它的功效,要吃得聰明、健康和快樂,才稱得上識飲識食!

 

 

回應 (23)
我要發表
立 冬
立 冬 2010/03/16 17:36:09 回覆

哈哈,佢地講下笑咋,有咩可能呀,雞血跟人血溝唔埋架. {#icons_cat9}

欽差大臣
欽差大臣 2010/03/16 13:10:36 回覆

Kkakaka~~~边个问D甘简单0既问题啊?

梗系因为贫血喇,咪要需血咯,人血又某沃,经过蛋叔叔先试下需鸡血,咦!某事沃~~咁D贫血0既人咪争住去打咯!!!

医生话钦差大臣唔会贫血0既,就某打咯~~咁就 {#icons_panda23}~~~望埋去就,嘻嘻嘻~ {#icons_panda21}差好远咯。

wongi
wongi 2010/03/15 11:34:20 回覆

立冬,送你星星,獎勵你介紹這些好東西呢!

以前物質沒有現在的發達,但是送菜的配搭很有心思。

記得祖母為我炮製一碟魚腸蒸蛋,我已經可以吃完兩大碗飯呢!

心之
心之 2010/03/15 10:43:00 回覆

以前中國的平民百姓其實好窮,所以可以入口的東西,都盡量入饌。

生飲生食成日都話補,好多時都係男人話補身,都係女人醒,好少話要食生的食物,現代環境唔同,營養太多,補咁多就過份量。

立 冬
立 冬 2010/03/15 00:38:23 回覆

蛋哥的答案又令大臣哥傷腦筋了,點答好呢? {#icons_panda19}

立 冬
立 冬 2010/03/15 00:36:28 回覆

博士,對呀,特別係食豬腸牛腸果陣一定要洗得乾淨呀,否則真係有味架。 {#icons_panda10}

立 冬
立 冬 2010/03/15 00:34:17 回覆

劍哥,二十年後你享頭條網都搵唔到我啦。點會做咁耐架,長江後浪推前浪囉。

立 冬
立 冬 2010/03/14 19:06:29 回覆

馬哥,有心就會記得,無心就記憶法都無用的。

立 冬
立 冬 2010/03/14 19:04:41 回覆

貓貓,我煎得都好有大廚水準架,不過煎到不規則形,個外觀差少少啦。

立 冬
立 冬 2010/03/14 19:01:27 回覆

Indy,要等蛋哥來解答了,因為文革果十年我仲未出世,唔知發生咩事呢?

因為中國人以前生活好艱苦,所以咩都要食,我估連個腦都唔好浪費囉。

星期五看蘇good,講澳門有一牛雜檔,連牛腳甲,包皮,牛鞭都食呀!

彭彭
彭彭 2010/03/14 17:00:11 回覆

1. 老婆問:點解要打雞血針?

我估:打左似毛澤東。

所以流行,唔知係咪。

2. 講起豬腦,就唸起indiana jones奪寶奇兵第一集,印度某古國招待鍾博士同女主角食牛眼湯和猴子腦。都幾呃嘔。

不過,中國人如果唔係咩都咁放入肚(有神農氏咩都放入肚試藥性),中國人就唔會有今日的中草藥學。

所以,草藥學註定只能出自中國,在中國生根,發揚光大。

淺雪
淺雪 2010/03/14 16:31:20 回覆

立冬..祝你愉快.

{#20070903083057178.gif}

小女子
小女子 2010/03/13 16:45:48 回覆

有東西吃已經是最好。

{#0.jpg}

立 冬
立 冬 2010/03/13 15:04:48 回覆

哈哈,蛋哥,咁大臣依家豈非八十幾九十歲? {#icons_girl2}

欽差大臣
欽差大臣 2010/03/13 14:42:09 回覆

今日大雾锁新春啊~咪上黎陪下靓女咯! {#icons_panda4}

欽差大臣
欽差大臣 2010/03/13 14:30:38 回覆

学人地保养啊,咪后生好多过人地咯,呵~~ {#icons_dog1}

立 冬
立 冬 2010/03/13 00:08:41 回覆

大臣哥依家醒目左好多了。 {#icons_cat9} 點解你食咁多補品都膽固醇低呢?奇怪啊。

蛋哥講到好似打過雞血針咁,俾大臣哥又話你五六十了。 {#icons_cat2}

欽差大臣
欽差大臣 2010/03/12 23:48:46 回覆

今次先加星再回复=6

所有讲0既嘢,俺全部吃过!早次验血,胆固醇偏低,可以继续吃!

皮老板很讲究的,保养得好啊,宜家望埋去都唔似五六十0既人,,,,好啊!

果阵时,打鸡血针,人系唔会有事0既,人D血仲毒!

立 冬
立 冬 2010/03/12 23:33:45 回覆

多謝May姐,因為那天看見蠔仔很肥美,靈機一觸就買來煎蛋啦。 {#icons_cat1}

立 冬
立 冬 2010/03/12 23:30:46 回覆

蛋哥唔敢食?你連那些補酒都敢飲喎,呢的反而驚?

雞血針好得人驚喎。 {#icons_panda7}

立 冬
立 冬 2010/03/12 21:33:03 回覆

佩妮,梗係我整啦,真係幾好味架。 {#icons_panda4}

立 冬
立 冬 2010/03/12 20:27:18 回覆

多謝Frankie, 也祝你和家人周末愉快! {#icons_cat1}

立 冬
立 冬 2010/03/12 20:25:49 回覆

終於見番表哥了,掛住你啊! {#icons_panda2}

user

最新回應

立 冬
立 冬 2020/12/16
@淺雪...

淺雪姐您好!祝大家平平安安,身體健康! {#icons_cat1}

淺雪
淺雪 2020/12/16

{#icons_girl1}立冬.你好

立 冬
立 冬 2020/12/13
@花姐...

很久不見了,祝花姐身體健康,平平安安啊!😊

花姐
花姐 2020/12/14

自求多福,是現今生活在香港的條件之一。網友遂個回歸,太好了。星星送上,照亮往後人生。